Hoe passie plaats maakte voor apathie

Dag Steven,

Ik schrijf jou naar aanleiding van jouw transfer naar Anderlecht die zonet is afgerond.
Laten we eerst even terugkeren in de tijd. In 2006 maakte je, na dreiging met de wet van ’78, de bekende en gecontesteerde overstap van KRC Genk naar Standard. Sindsdien stond elke terugkeer naar het Fenixstadion (later Cristal Arena) garant voor een oorverdovend fluitconcert aan jouw adres. Veel kon het jou niet schelen, bij de Luikse aanhang werd je namelijk op handen gedragen.

Eens je bij Standard je weg gevonden had, werd je geleidelijk aan ‘één van ons’. Zeker vanaf het moment die kapiteinsband rond je arm pronkte, wierp je je steeds meer op als de verpersoonlijking van Standard en z’n supporters op het veld. Vol passie stuwde je de rest van de ploeg naar voren, vanop jouw centrale positie dirigeerde jij de ploeg naar twee opeenvolgende, historische titels. Toen je geblesseerd was, bleef je diezelfde passie voor Standard uitdragen door bij de Ultra’s plaats te nemen op de tribune en met volle overtuiging slogans als ‘Aux Armes’ en ‘Anti-Anderlecht’ luidkeels mee te brullen.

Jij was een Rouche geworden. Althans, dat deed je iedereen en vooral jezelf geloven. Na 5 fantastische jaren verliet je Luik om een stap hogerop te zetten. De transfer was jou door iedereen van harte gegund, die weigering om Europees te spelen voor Standard werd je zelfs met plezier vergeven. Dagelijks ontving je berichten op Twitter van Standardfans om jou te herinneren aan en te bedanken voor die mooie periode. Telkens je in Luik terugkwam werd je aangesproken als ‘Captain’, onze captain. Toen je onlangs een domme rode kaart kreeg op het WK waren het de Standardsupporters die als één blok jou verdedigden, niets kon je misdoen voor ons, onze captain.

Vanaf vandaag ben je nergens nog geliefd. Waar je na je overstap van Genk uiteindelijk nog in slaagde bij Standard, is nu ook voer voor de vuilbak: De woorden ‘geloofwaardigheid’ of ‘clubliefde’ zullen nooit nog met jou in verband gebracht worden. Vanaf heden ben je nergens nog een held. Vanaf heden ben je enkel nog de boeman. Ook in wat voor kort jouw Sclessin heette, zal je nu behandeld worden als een stuk vuil. Zelfs in je nieuwe thuishaven zal je nooit zo geliefd kunnen worden als je ooit was in Luik. Bij Anderlecht wil de harde kern en een deel van de supporters jou niet eens zien spelen in hun kleuren. Dat lijkt mij logisch, na al jouw uitspraken.

Voor het geval je die uitspraken al vergeten zou zijn, rakel ik er speciaal voor jou enkele op.

*Eind 2002 toen Mechelen failliet was en je een nieuwe club zocht: “We gaan toch niet met Anderlecht praten hé pa, want dan ga ik niet mee.”

*2008, net na de kampioenenmatch Anderlecht-Standard: “Anderlecht heeft een grote mond en dat wisten wij, vandaag hebben we getoon dat ze hun mond moeten houden”

*2011, na je overgang naar Porto: “Anderlecht, c’est impossible. Je ne faisais qu’un avec les supporters du Standard. J’ai trop grandi avec ce club pour rejoindre Anderlecht. Luciano ne m’aurait jamais demandé ça.”

Enkele jaren later verloochen en bedrieg je jezelf en iedereen die jou ooit geloofde.
Los van al het emotionele stel ik mij ook sterke vragen bij het gegeven dat dit sportief een goede stap zou zijn. Vorig jaar speelde je bij Porto 16 competitiematchen, 7 Europese matchen en een handvol bekermatchen. Weinig is dat niet, in een competitie die maar 16 ploegen telt. Dat je opnieuw de leider op het veld wou worden valt te begrijpen, maar zelfs al toren je er nu weer met kop en schouders bovenuit in een Belgische competitie die elk jaar meer van z’n pluimen verliest, concurreren met basisspelers van oa. Zenit en AS Roma wordt nu wel heel moeilijk met het oog op de nationale ploeg. Misschien kan je na 1 of 2 seizoenen uiteindelijk toch nog naar een mooie club in het buitenland. Hoe dan ook, na jouw carrière zal je nergens nog zo op handen gedragen worden als dat de voorbije 8 jaar het geval was in Luik. Jouw liefde voor Standard bleek liefde voor Luciano D’Onofrio te zijn. Het lijkt mij vrij beangstigend dat je als 26-jarige volwassen man nog steeds blind jouw mentor volgt in alles wat hij je voorstelt.

Nu vraag ik mij af, Steven, is dit het allemaal waard? Weegt het feit dat je bij Anderlecht wél opnieuw onbetwiste basisspeler zal zijn op tegen de enorme teleurstelling bij al die tienduizenden ex-fans met wie je tot voor kort zo’n hechte band had? Weegt dat feit op tegen het gegeven dat je nu nergens meer geliefd zal zijn en enkel fluitconcerten en onverschilligheid nog jouw deel zullen zijn eens je later terugkeert naar België? Is een beetje respect voor al die mensen die jou jarenlang bejubelden dan echt te veel gevraagd? Was nog een (half) jaartje bankzitter zijn bij FC Porto dan zo erg dat je er wil aan ontsnappen door te tekenen bij wat ooit jouw grote vijand was?

Door jou is mijn passie voor voetbal ingeruild voor apathie, enkel nog apathie. Het zegt mij niets om nog verder te supporteren voor een kleur, als ik weet dat elke speler onder dat rode shirtje een potentiële Anderlechtspeler is. Zelfs de kapitein die ons 2 jaar naar de titel dirigeerde en zich meermaals openlijk negatief uitliet over Anderlecht kan het blijkbaar niet laten een mes te steken in het voetbalhart van vele fans. Ik hoop voor jou dat deze carrièrestap je gelukkig maakt, maar op lange termijn zal je wellicht wel beseffen dat er meer in het leven is dan geld. Hopelijk verdien je genoeg om de rest van je leven vrienden en affectie te kopen, want na de verbroken band met je familie, blaas je met zo’n parcours ook eigenhandig de banden op met alle andere mensen die jou écht appreciëerden.

Getekend,
Rutger, ooit jouw vurigste supporter.
@RutgerGM

Advertenties

26 reacties op ‘Hoe passie plaats maakte voor apathie

 1. Aubry schreef:

  Je mag spelers gebrek aan clubliefde verwijten al wat je wil, maar als er één ploeg is die zichzelf heeft omgebouwd tot fiscaal doorgeefluik en transfervehikel is het Standard zelf wel, soms tegen de wil van de spelers in.

  Trouwens, in andere landen maken ze daar zo geen drama van. Neem nu Nederland: Ajax-icoon Johan Cruyff heeft nog voor Feyenoord gespeeld en bijna alle Oranje toppers uit de jaren ’80 en ’90 hebben voor of na hun buitenlandse carrière wel nog eens de shirts van minstens 2 van de 3 grote clubs (Ajax, PSV, Feyenoord) aangetrokken.

  Like

 2. Roel schreef:

  Wat u daar schrijft over passie die ingeruild werd voor apathie verwoordt perfect mijn gevoelens over het verraad van defour aan genk in 2006. Nu dit heerschap bij Anderlecht tekent (nog niet eens rechtstreeks vanuit Standard) wordt hij plots een gevallen engel. Kan het nog hypocrieter ?

  Like

 3. Damien schreef:

  Ik ben al fan van de Rouches van toen ik 8 jaar was,ik ben er nu 51…
  Heel pijnlijk voor ons rood hart,wat er nu gebeurd met wat voor ons ooit een boegbeeld was, het samenhokken van Defour met onze ergste vijand!
  Maar jammer genoeg hebben we dat in het verleden al meerdere keren mee gemaakt,remember Renquin,Tchité,Jovanovic,
  Mbokani,Mpenza,Cyriac,ea….
  Zonder dan nog maar te spreken over de dagelijkse verleidingspraktijken via de pers
  (Van Buyten,Onyewu,Batshuayi)
  Ik heb geleerd om niet meer te kijken naar “namen”,om geen supporter te zijn van spelers,maar van een ploeg!
  De Rouches for ever!

  Like

 4. Philippe Ysebaert schreef:

  Mja, getuigt het niet van naïviteit om te denken dat clubspelers nog bestaan? Het logo kussen, zich populair maken door mee te gaan in anti-slogans…Uiteindelijk draait het allemaal om de centen, veel centen. Sups vormen het DNA van een club, spelers en trainers zijn enkel passanten…Spijtige realiteit, maar het is niet anders. Jammer genoeg.

  Like

 5. VL Den Bosch schreef:

  Goed en zeer terecht verwoord. Je tekent niet bij de aartsvijand als je clubhart gekleurd is. Bekende dolk in de rug en een trap na
  Steven sterkte met de consequenties van je handelen. Krab er tzt nog maar eens goed achter.

  Like

 6. jeroen schreef:

  Jullie kunnen misschien eens blij zijn met het feit dat eindelijk een club investeert in de terugkeer van een rode duivel naar de belgische competitie. De standard supporters moeten hun onvrede maar uiten tegen hun eigen (op geld belust) bestuur. Het is zoals Damien zegt: je supportert voor een ploeg niet voor een speler. Misschien zou Duchatelet eens een voorbeeld moeten nemen aan van den stock ipv al zijn goede spelers direct te verkopen en maar ploegen bij te kopen.

  Like

 7. Peter schreef:

  Ik heb respect voor mensen die hun club in hart en nieren dragen maar deze brief gaat er een beetje over vind ik! Het gaat toch over voetbal of niet? Als Steven niet meer content is Porto waarom zou hij dan niet voor Anderlecht of PSV kiezen? Het gaat om geld hè! Ik kan met jullie eens zijn als Steven kon kiezen voor Standard of Anderlecht, en hij dan zou kiezen voor Anderlecht. Dat zou ik dan mss een vernedering vinden maar bij mijn weten had Standard geen interesse! Dat iedereen daar zijn conclusies uittrekt hè! En nee ik ben geen Anderlecht fan! Volg gewoon het voetbal van op afstand !

  Like

 8. martine schreef:

  200% waarheid, en inderdaad clubsupporter moet je zijn om niet telleurgesteld te moeten worden in sommige personen die niet beseffen wat ze ooit hebben gezegd maar niet getreurd COME ON THE REDS

  Like

 9. Nuytten Abel schreef:

  Indien iemand vragen heeft over de persoon Dufour, praat eens met meneer Vaesen (KRC GENK). En bij uitbreiding met personen uit de omgeving van Dufour.

  Like

 10. VERWERPELIJK STEVEN ! ! ! Geld alleen maakt niet gelukkig zeker niet als toch al genoeg hebt dan is Familie, ik herhaal Familie en ECHTE VRIENDSCHAP, ik herhaal ECHTE VRIENDSCHAP veel belangrijker want ooit sterven ga je ook, kijk eerst maar eens in de spiegel om te zien wat je van je leven ENOMGEVING gemaakt hebt. Je “Apen” uiterlijk was al om te kotsen nu is je innerlijke ook al om van te kotsen.
  Getekend “72 jarige rijke rentenier” maar die iedereen mag in de ogen zien zonder schaamte…
  en jij ??

  Like

 11. Geweldig geschreven Rutger. Dit is precies waar iedereen het over heeft. Jarenlang was hij het gezicht van de stad Luik. En hij gooit alles weg voor maar 1 ding. Modern Football.

  Like

 12. Pinchhitterman schreef:

  Beetje kortzichtig wel. Toen wij hem namen v Genk, ik schrijf bewust namen, waren ze daar ook niet gelukkig. Toen ook ruilde hij zijn “blauw” hart voor een rood. Hadden we toen al niet kunnen weten dat iemand die eenmaal zijn principes overboord gooit en voor het geld kiest dit meermaals zal blijven doen. Nu voelen wij op onze beurt het verraad. Lijk ook ooit de supporters van Anderlecht dit zullen voelen… Wij hebben hem toen ook verlekkerd met een bod dat hij niet kon weerstaan ( D’Onofrio) en zijn ex ploeg verloochende om naar ons te komen dus nu niet zeuren dat ook een andere ploeg dit ook doet!

  Like

 13. PSV against modern football schreef:

  Judas!! In NL zouden we zeggen: vuile jood!! De enigste vraag van onze Luikse vrienden zou zijn: WAAROM!! Ik vraag met dit eigenlijk ook af… waarom was je persoonlijk al rond met PSV en waarom heb je zelf niet aangestuurd op een breuk met porto als je zo graag weg wilde? Jammer dit, en bovendien het lef hebben om bij de grootste aartsrivaal van je “geliefde” Standard te tekenen! Hoe kun je? Ach ik weet het antwoord: GELD!! Er zijn namelijk geen/ weinig topsporters die nog een echt clubhart hebben, en degene die zeggen dat ze het hebben die liegen 9 van de 10 keer… en dat blijkt nu maar weer!!

  Amen

  Like

 14. Hey Rutger, als alle supporters zich zo zouden kunnen uitdrukken als jij, over een dergelijk beladen onderwerp, dan zou de voetballerij een stuk draagelijker zijn. Chapeau en complimenten!

  Like

 15. Jan-Henk schreef:

  Als hartstochtelijk Arsenal-fan denk ik hetzelfde over de overstap van Cesc Fabregas van Barcelona naar Chelsea. Zo’n overstap is not-done. Beschamend dat Steven voor Anderlecht kiest. Ik waardeer deze open brief erg, geweldig mooi beschreven!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s